Ready for take-off 2 -planeten

Wat ben ik blij met de rollen papier van Ikea. Een groot tekenpapier in de vorm van een behangrol. Ideaal om ergens languit neer te leggen en alle kinderen te laten kleuren. Zo ook de " hemel " van onze ruimte. Gewoon die rol over de tafel, afknippen en klaar. Aangezien het natuurlijk nog donker is hebben ze hem helemaal zwart geverfd. En ondanks dat het maar 1 kleur was hebben ze er beste lol mee gehad. (je kunt rondjes maken of golfjes en als je er nog eens overheen gaat is het donker zwart)

We hebben in onze boekenkast wat boeken staan over ' de Aarde '. Deze hebben we natuurlijk erbij gepakt, maar ook boeken zoals een (kinder)encyclopedie en de atlas konden niet ontbreken. Vake heeft bij de kringloop een heel mooi boek gevonden over de ruimte. Er zitten mooie posters en stickers bij!

We zijn begonnen bij de zon. Ze hebben zelf in de boeken gezocht naar de zon. Gekeken naar de kleur en daaruit afgeleid of het daar warm of koud zou zijn. Hoe groot die is en waarvan het gemaakt is. Al deze info hebben we kort opgeschreven in een woordweb. De conclusie was dat de zon toch net even te heet zou zijn voor ons. De raket kon daar echt niet landen. Hij moest dus wel doorvliegen naar een andere planeet. Om niet in de war te raken en gelijk alles aan te bieden zijn we eerst de zon gaan maken. Dit hebben we gedaan door " kliedervrij " te verven. Heel simpel, verf op het papier doen, huishoudfolie eroverheen en dan smashen!!! Zelfs de jongste deed mee. (Die dacht dat ie vieze handjes zou krijgen en dat viel mooi tegen haha) onder het verven word natuurlijk de zon nog even besproken. Al die lava en uitbarstingen werden nagedaan.

Terwijl dit werkje lag te drogen vlogen we door naar Mercurius. Dat is een planeet die alleen maar zand heeft. Hij is erg dicht bij de zon en daardoor overdag erg heet. De nachten zijn weer enorm koud. Ook al deze info ging weer in een woordweb. Na Mercurius besproken te hebben gingen we ook deze verven.

Je snapt al dat we zo alles afgewerkt hebben. Na 3 a 4 planeten lieten we alles drogen en gingen we iets anders doen. De spanningsboog is ook weer niet zo lang dat hier uren aan gewerkt word. Toch merk je in hun gewone spel dat dit thema ze beïnvloed. Ook als we niet actief ermee bezig zijn stellen ze vragen en zitten ze met hun neus in de boeken en bekijken de mooie grote platen van de planeten die bij het boek zat.

Hieronder zie je een kleine impressie van onze planeten en verfmanieren. De kleintjes hebben alles meegeverft, maar het opplakken vonden ze niet meer leuk. Wat natuurlijk helemaal prima is.



onze manieren van verven zijn geweest:



1. kliedervrij verven, zoals beschreven in de tekst. - Stempelen met een prop alu-folie. 2. Papier en verf in een doosje doen met knikkers, dan hard schudden. 3. dubbelen op papier. Een kant verven en het papier dubbelvouwen. 4. verf boven aan pagina doen en met pasje lijnen naar beneden trekken. 5. koffiefilter bekleuren met stift en dan natmaken. 6. structuurverf gebruiken. zand in de verf doen. -

De zon hebben we na opplakken, met wattenstaafjes, vlammen gegeven.