Wereld waterdag 2019

Wat een geweldige middag was het, bij het evenement, die georganiseerd werd door werkgroep ISIS. Dit is een werkgroep die op scholen lessen geven, in thema's, over de natuur. Dit kan zijn het bos, maar ook over water.

Deze middag kon je waterdiertjes zoeken en determineren. Nu is het iets waar je van moet houden of niet. En mijn jongens (en ikzelf) houden daar wel van! Bij aankomst kregen we een schepnetje, wat potjes met vergootglas, een bak voor het water en een determineer tabel. Dat laatste vind ik dus echt geweldig! Mocht je het niet weten wat determineren is dan zal dat wel duidelijk worden straks.

Vol goede moed, ik ben geen held met vreemde of nieuwe dingen, begonnen we. Het was bij een grote vijver die fungeerde als opvang voor de regen van het hoger gelegen land. Al het overtollige (regen)water werd o.a. daar opgevangen. Het leek een grote drapmassa met veel riet. Al bij het vullen van de bak zagen we tig watervlooien zwemmen. Fabian wilde als eerste wat hengelen. Het lijkt alsof je niks vangt, maar als je 't netje omkiept in de bak zie je al snel beestjes.

Zo ook een mini wormpje. Of zo leek het. Met de determineer-tabel kijk je wat voor beestje je precies hebt. Je begint vaak bij begin of start . Dan ga je naar de eerste vraag. In ons geval: "Heeft het pootjes". Dan heb je een JA of NEE keuze. In dit geval JA. Dan ga je dus door naar de volgende vraag. Je hebt alleen een JA of NEE keuze dus heel moeilijk is het niet. Er stonden vragen op als; heeft het 4 poten, heeft het 6 poten, heeft het een staart, leeft het in het water, leeft het op het water. En zo tot je aan het eind bent van de vragenlijst. Dit kan al zijn binnen 3 vragen maar ook pas na 8! Uiteindelijk eindig je dus bij een plaatje. En als het goed is, is dit dan het diertje wat je in je bakje hebt.

Ravian heeft samen met mij een vlokreeft gedetermineerd. Fabian had een zoet water pissebed gevonden. Ook hebben we geelgerande watertorren gevonden en de larve van de tor. Ze vonden het heel leuk om zo bezig te zijn.

Julian riep ineens dat hij een kikker had. Wij konden deze overigens niet vinden in de drap die we hadden. Maar hij bleef zeggen iets groots te hebben gezien. Ondertussen zaten wij in de bak met onze handen om beestjes eruit te scheppen en takjes eruit te halen. Ineens kruipt er dus een groot beest uit die drap. Een held als ik ben, durfde dat dus echt niet te pakken. Veel te bang dat het bijt . Maar dat beest (ja echt hoor brrrr) liep helemaal niet snel. Dus met een lepeltje hebben we die eruit gelepeld. Fascinerend! Een larve van de libelle. Eentje die dit jaar nog een libelle wordt. Iets wat we dus totaal niet wisten, dat een libelle larve onder water leeft.

Ik zal hier nog wat foto's posten van de waterdiertjes, maar het leukste is om zelf erop uit te gaan! Mocht je omgeving Peer wonen, in België, kun je lidt worden van de werkgroep ISIS. Dit is maar 5 euro per gezin voor een heel jaar. Alle activiteiten zijn dan gratis! Wellicht zit er ook een leuke natuur educatie groep bij je in de buurt waar zulke dingen worden georganiseerd. Mocht dit ook niet zo zijn, kun je zelf op pad. Neem een loep en determineertabel mee en een bak of emmertje (of beide). Zoek een poeltje/ondiep slootje en hengelen maar. 
Wat ook leuk is is om ze na te tekenen. Determineren kan ook via internet of je neemt een tabel mee.

Ik wens je in iedergeval al veel (onder)zoek plezier!

Maak jouw eigen website met JouwWeb